Μέσα από αυτή τη σύντομη ιστορική αναδρομή θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε τις ρίζες του μασάζ.

Η πρακτική να χρησιμοποιείται η αφή σαν μέθοδος θεραπείας, έχει τις ρίζες της στην αυγή της ανθρωπότητας. Υπάρχουν καταγραφές σε όλους τους αρχαίους, Αντολικούς και δυτικούς πολιτισμούς, όπως στη Ρώμη, την Ελλάδα, την Ιαπωνία, την Κίνα και την Αίγυπτο, που είχαν ανακαλύψει πως το μασάζ μπορεί να θεραπεύσει τραύματα καθώς και να ανακουφίσει τους πόνους. Ενδεικτική είναι η άποψη του Ιπποκράτη που πίστευε πως ένας καλός γιατρός έπρεπε να γνωρίζει απαραιτήτως να πραγματοποιεί «εντριβές» και γι’ αυτόν τον λόγο τις δίδασκε στους μαθητές του.

Το μασάζ πέρασε στην αφάνεια στους δυτικούς κόσμους μέχρι τον 19ου αι. περίπου όταν και γιατροί από την Ευρώπη και την Αμερική άρχισαν να ενδιαφέρονται για τις επιδράσεις του μασάζ στον ανθρώπινο οργανισμό. Σημαντική πρόοδος σημειώθηκε όταν ο σουηδός γιατρός Per Henrik Ling ανέπτυξε το σουηδικό μασάζ όπως είναι γνωστό στις μέρες μας.

Από την Ανατολή (Ιαπωνία, Κίνα, Ταϋλάνδη, Ινδία) μέχρι τη Δύση (Αγγλία, Γερμανία, Σουηδία, Αμερική) σήμερα υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι που ανάλογα με τις ανάγκες τους επιλέγουν το κατάλληλο είδος μασάζ.